Chiar daca nu s-a terminat inca etapa a IV a, nu pot sa nu raman un pic surprins de rezultatele inregistrate aseara in Grupa B. Doua echipe puternice, BRD si Banca Romaneasca au fost invinse de doua echipe care nu acumulasera nici un punct la ora desfasurarii jocului, Volksbank respectiv Exim. Fotbalul ne-a mai aratat inca o data de ce este atat de frumos si de iubit, doua echipe care nu aveau practic nici o sansa dupa calculele hartiei autodepasindu-se si prestand un joc cu adevarat placut si eficient. Ceea ce este si mai surprinzator este faptul ca Volksbank a intors rezultatul de la 0-2 iar Exim a reusit sa conduca mereu, ceea ce demonstreaza in cazul ambelor echipe o tarie de caracter aflata in stare latenta pana acum:) Volksbank din pacate se trezeste tarziu, ca de obicei, insa Eximul mai pastreaza sanse reale de calificare in sferturi. Luand in considerare si „bomba” din prima etapa cand RIB a batut Bancpostul cu un neverosimil 5 – 0! putem spune ca este o competitie destul de imprevizibila…si surprize vor mai aparea!

Ca o privire de ansamblu, am vazut ca echipele au inteles faptul  ca este eficient  jocul la firul ierbii cu atingeri putine de minge, cu o miscare permanenta de genul „dau si plec” si cu finalizare rapida. Si automat au aparut fazele spectaculoase, golurile de generic si meciurile extrem de frumoase si placute ochiului.

In Grupa A, ING au acumulat maximum de puncte si par decisi sa nu mai repete greselile de la editiile anterioare. Raiffeisen sunt aceeasi echipa puternica dar capricioasa, multe voci afirmand (inclusiv eu) ca Raiffeisen intr-o zi buna sunt greu de batut dar din pacate pentru ei exista si foarte multe zile mai putin bune. Asa cum am anticipat de mai mult timp RIB a devenit o echipa puternica. Cei doi jucatori noi (Novac si Neacsu) sunt exact implanturile de care aveau nevoie pentru a pune probleme „granzilor”, meciul pe care l-au facut cu ING fiind unul de pomina. Dupa problemele de lot din prima etapa baietii de la Bancpost s-au unit si au pus osul la treaba, reusind doua meciuri extrem de bune cu Marfin si Raiffeisen, numai ghinionul, indecizia din fata portii si ziua extrem de buna pe care a prins-o Tiberiu Buha, portarul celor de la RZBR privandu-i de un rezultat mare cu Raiff-ul lui Titilina si Co.  Marfin spera in continuare, dar calificarea cred ca se va decide in ultima etapa, la meciul de „cod rosu” cu RIB. Pana atunci au facut si ei un joc bun cu ambitioasa echipa Intesa Sanpaolo, revenind dupa ce au fost condusi cu 2 – 0 si avand un dram de noroc la ultima faza, atunci cand Vali Serbu de la Intesa a tras in bara dintr-o pozitie extrem de favorabila. Si incheind cu Intesa, dupa dou jocuri mai putin bune m-au surprins placut la meciul cu Marfin cand lipsa de sansa i-a privat de prima victorie din aceasta editie. Mai asteptam inca si  nu vreau sa cobesc, dar cred ca sunt in stare de surprize!

In Grupa B, BRD ne-a demonstrat ca este o echipa tare in ciuda surprizei din aceasta etapa. Ca si calificati, asteapta adversarul din sferturi. Mi-a placut enorm Banca Romaneasca la prima etapa cu Piraeus, dar dupa aceea au avut o cadere inexplicabila pentru o echipa de asemenea valoare. Vasile Tanasa trebuie sa analizeze situatia si sa gaseasca rapid o solutie, echipa fiind in pericol de a nu se califica in sferturi. OTP-ul si-au asigurat si ei calificarea, victoriile cu Exim si Volksbank fiind de ajuns. Cu jucatori buni ca Ilie Mihai, Tincu, Maftei, Miercan, Manta, aceasta echipa trebuie totusi sa ofere mai mult pentru a accede si din sferturi. Capacitatea si dorinta o au! Dupa starea de nervozitate pe care au aratat-o la prima etapa cu BROM echipa Piraeus s-a linistit si au inceput sa se axeze mai mult pe joc…si ne-au aratat de ce au castigat de doua ori competitia, la meciul cu OTP prestand si cel mai bun joc al lor de cand participa la Cupa Bancilor „Oasis”. Joc in viteza, devieri, pase din prima, siguranta in aparare, finalizari rapide, dupa maximum trei pase si goluri de toata frumusetea. Despre Exim si Volksbank am vorbit si mai sus, asa ca nu adaug decat faptul ca sunt doua echipe care joaca un fotbal de o buna calitate, prezenta redusa la meciuri a jucatorilor si eterna lor boemie in cazul Volksbank, lotul mic si inegal valoric in cazul Exim,  privandu-i de rezultate mai bune.Dar nu stim niciodata ce ne rezerva viitorul…

 

Cristian Popescu

12.10.2012
Vezi mai multe stiri, din arhiva.