Sferturile au adus si meciurile – spectacol la Cupa Bancilor „Oasis”, echipele oferind un spectacol fotbalistic agreabil.

Am vazut doua echipe pragmatice, ING si Piraeus. Si spun asta pentru ca ambele echipe fructifica o mare parte din ocaziile de poarta pe care si le creaza, ceea ce arata ca au ajuns la o maturitate si omogenitate fotbalistica care le da sperante la primul loc. Nu vreau sa ma hazardez, pentru ca ING este o echipa care a mai fost de doua ori in primele patru si nu a prins niciodata podiumul, dar parca la aceasta editie sunt foarte decisi sa plece acasa cu un trofeu…Sa vedem care!

In categoria celor care rateaza mult as incadra echipele OTP si Bancpost care au jucat bine in sferturi dar nu au reusit sa marcheze, ba mai mult, OTP primind cinci goluri iar Bancpost un gol din corner. Si aceaasta situatie a ratarilor a persistat pe toata durata competitiei in cazul OTP si Bancpost (vezi Bancpost – Raiffeisen si OTP – Banca Romaneasca).

Banca Romaneasca, RIB si Raiffeisen sunt echipele cu imaginatie, care marcheaza mult dar si primesc multe goluri, ceea ce face ca meciurile lor sa fie extrem de spectaculoase benicar 20 mg. Totusi aceste echipe vor avea probleme cu echipele mature, pragmatice pentru ca acestea, ca si in fotbalul profesionist castiga si atunci cand joaca prost. Dar in destule cazuri imaginatia bate pragmatismul si calculele hartiei sunt date peste cap, aparand frumusetea fotbalului.

Am lasat la urma echipa BRD pentru ca am reusit sa-mi fac o parere despre ei la meciurile la care au fost in efectiv complet dar mai apoi au reusit sa ma debusoleze complet jucand cu rezervele sau cu o combinate din cele doua. In meciul din sferturi au reusit un joc spectaculos in compania „nebunilor” de la Raiffeisen, un meci cu rasturnari de situatie, ambele echipe avand conducerea pe rand, spre final Raiffeisen detasandu-se printr-un gol frumos marcat de Bogdan Deris.

Meciul Banca Romaneasca – RIB a fost un meci nebun, cu doi eliminati, ambele echipe jucand 10 minute in doar trei jucatori de camp. Fazele de poarta au fost abundente facand deliciul subsemnatului si al celor 50 de oameni prezenti la meci (majoritatea sustinatori ai celor de la RIB).

Meciuri tari au fost si pentru locurile 9-12, Marfin si Exim tinandu-se intr-un sah infinit pana au ajuns la loviturile de departajare. Scorul de 7-7, ultimul gol marcat la ultima faza de catre Exim, schimbari permanente de situatie, prelungiri si penaltiuri ar fi ingredientele unui film de actiune sau premizele unui meci trucat la pariuri sportive:)

As mai adauga importanta portarilor in acest sistem de futsal (4+1), prezenta intre buturi a unui portar bun insemnand cam 30-40% dintr-o echipa. Acest lucru se datoreaza numarului mare de faze de poarta la sistemul futsal asa incat un procentaj mare de interventii salvatoare in cazul portarilor creste foarte mult sansele de victorie ale echipei sale.

Esentiala pentru reusita este si conditia fizica, o echipa cu o capacitate buna de efort reusind sa faca ambele faze (aparare si atac) cu succes si de asemenea va reusi sa construiasca bine, pentru ca sistemul de 4+1 este unul care necesita jucatori cu o buna capacitate de pas si automat indemanare si tehnica peste medie.

In final voi aduce un pic vorba si de RIB pentru ca toata suflarea de la Cupa Bancilor se mira si se intreaba ce este cu aceasta echipa a RIB-ului. Daca nu m-as pricepe la fotbal as face greseala sa spun ca jucatorul Laurentiu Novac este cauza succesului lor. Dar este o greseala, Novac fiind o rotita dintr-un mecanism care tinde spre apogeul sau. Jucatori buni, de valoarea lui Novac sunt, cel putin unul in fiecare echipa, chiar si in cea care va termina pe ultimul loc. Dar aceasta echipa a RIB este una dintre cele mai unite, fiind echipa care a fost cu lotul complet la toate jocurile de pana acum. Sunt jucatori pe margine care nu joaca dar totusi vin la toate jocurile si se bucura sincer pentru reusitele celor din teren. Au un portar cu evolutii constant bune, doi fundasi siguri (Radu Daniel fiind si un suteur foarte bun) si trei atacanti peste medie, Bucur, Georgescu si Novac, acesta din urma facand foarte bine si faza de aparare. Nu trebuie lasata la urma galeria lor care este prezenta la fiecare joc, la final toata suflarea RIB ramanand la un suc sau o bere, bucurandu-se de victorii sau suferind impreuna la infrangeri. Toate acestea impreuna aduc cate un pic la reusita din acest an.

Cam in aceeasi situatie a fost anul trecut echipa Marfin, reusind cea mai buna performanta a lor, locul cinci. Anul asta in schimb au avut o evolutie mult sub asteptari.

Astept cu interes semifinalele pentru ca pana acum auspiciile sunt de bun augur pentru a incununa cu succes acest turneu foarte reusit pana in momentul de fata.

Cristian Popescu

30.10.2012

 
Vezi mai multe stiri, din arhiva.