Cele doua semifinale de ieri au adus confirmarea faptului ca aceasta competitie fotbalista a crescut enorm in ceea ce priveste calitatea jocului. Si din nou frumusetea sportului rege se arata in toata slendoarea sa, cele doua meciuri avand ingredientele unor adevarate derby-uri interbancare. Executii de clasa, joc in viteza, asezare tactica, efort depus pana la ultima picatura de sudoare, sacrificiu, verticalizare, schimburi de pase din prima, finalizare rapida, suturi frumoase, parade spectaculoase…agonie si extaz, tristete si fericire, zambet si grimasa.

Am spus in precedentul articol ca Piraeus vor fi o alta echipa fata de meciurile din faza campionatului. Si din nou nu m-am inselat, dar nu ma asteptam nici eu la schimbarea asta. Nu este o surpiza neaparat ca au invins o echipa in forma, pentru ca au mai batut editia asta ING-ul (3 – 2, in faza „fiecare cu fiecare”). Surpiza pentru mine este scorul, modul destul de detasat in care au castigat, jocul perfect pe care l-au prestat, schimbarea lor de la aproape dezastruos la minunat. Si asa au facut si in alte editii cand au castigat Cupa Bancilor. Uneori stau sa ma gandesc daca nu este o tactica a lor de adormire a adversarului. Iti lasa impresia noua etape ca sunt intr-o cadere de pe varful muntelui si cand aterizeaza se fac praf si pulbere…si minune, se agata in cadere de o crenguta si nu numai ca ii multumesc cerului ca a scapat dar reincep si ascensiunea catre varf. Asta este putere de caracter baieti si poate cel mai mult va felicit pentru acest lucru. Incredibil, au disparut certurile dintre ei, au aparut incurajarile la fiecare greseala facuta, toata lumea alearga, nimeni nu mai are treaba cu adversarul, chiar sunt fair-play, Marcu Dorel isi revine si el miraculos din coma, realizand unul din meciurile formidabile de care isi va aminti cu siguranta mereu. Am ramas surpins cand pe final, dupa o faza in care a finalizat, Neagu revine tocmai de la poarta adversa, cu ultimele forte pentru a-si ajuta echipa intr-o situatie de contraatac a ING. Legat de ING, am ramas cu impresia ca si ei ca si mine au ramas surpinsi de aceasta inviere a PBR, nemaigasindu-si „cuvintele” cu care sa contra-argumenteze evolutia „grecilor”. Au incercat, au avut si ocazii, dar nu au reusit mai deloc sa desfaca compacta aparare a adversarilor traditionali. Spre final au intrat intr-o stare de auto-neputinta in care iti accepti soarta. „Portocala mecanica” repeta  o stare de fapt in care au o evolutie aproape perfecta in cursul campionatului si clacheaza in faza finala. Raman sa lupte pentru bronz, un trofeu care le lipseste din palmares dar parca tot mai bun e aurul sad  Foarte curat meciul, fara nici o schisma, doar fotbal pur…classic derby!

A doua semifinala aduce din nou un meci de vis. Foarte echilibrat, in ciuda scorului, a aratat noua fata a Raiffeisen. Bine organizati tactic, fiecare stie ce are de facut si se intinde cat il tine plapuma, se munceste pe rupte, la final majoritatea fiind epuizati, se fac schimbari utile si in momente oportune. Raiffeisen joaca in viteza, finalizeaza intotdeauna, stau bine in aparare si mai au doua atuuri: Radu Burlacu, un jucator care a adus un plus extraordinar prin efortul depus, prin tehnica pe care o detine la purtator, prin calitatea pasului si viziunea asupra jocului si prin imaginatia de care da dovada. Al doilea plus este schimbarea in bine a lui Zbircea, un marcator innascut, un vulpoi de cadrul portii, aflat foarte apropae de al doilea titlu consecutiv de golgeter. Foarte linistit, cu o atitudine pozitiva, isi vede de treaba marcand meci de meci si ajutandu-si echipa foarte mult. Felicitari tuturor jucatorilor de la Raiffeisen pentru faptul ca si anul aceasta si-au asigurat o medalie (a sasea din opt participari!). Sa vedem ce parere are Piraeus de culoarea medaliei happy BRD au vrut, au incercat, au muncit dar nu au putut. Dar este intotdeauna important ca atunci cand pierzi sa iesi cu capul sus pentru ca ai facut tot ce s-a putut dar pur si simplu acest nemilos zeu al fotbalului nu s-a induplecat de eforturile tale…Totusi cred ca raman cu aceleasi lacune cauzate de neadaptarea (inca) completa la sistemul de joc de la Oasis Cup Your Domain Name. Uneori lipseste verticalizarea, finalizarea rapida care sa surpinda adversarul, pasul in fata portii, un-doi-ul, devierea, sutul din scurt cu varful, dribling-ul scurt, concentrarea la finalizare, clarviziunea. O echipa cu jucatori extrem de tehnici, o echipa care paseaza pana la disperare, o echipa care desface destul de bine jocul pe flancuri dar o echipa care gaseste foarte greu solutia castigatoare la finalizare, o echipa care primeste goluri pe niste greseli tactice destul de mari (mai ales in aparare).  BRD aduce foarte bine mingea in preajma portii adverse dar acolo se intampla un scurt circuit inexplicabil, si astfel apar ratarile foarte mari, tratarea cu lejeritate a fazelor, alegerea solutiei necorespunzatoare situatiei date. Sunt sigur ca vor face tot posibilul pentru adjudecare primului trofeu la Cupa Bancilor, intr-un meci foarte interesant cu ING. Din nou un meci civilizat in care am vazut doua echipe senzationale jucand fotbal de calitate. Fara nervi, fara injurii, fara faulturi inutile…mingea jos si super-meci!

In incheiere vreau sa felicit evolutiile tuturor celor patru portari, indiferent ca au fost victoriosi sau invinsi…ati facut meciuri reusite domnilor, paradele voastre facand deliciul celor prezenti si incununad doua semifinale de poveste.

 

Va doresc performante!

 

Cristian Popescu

22.05.2014
Vezi mai multe stiri, din arhiva.