finala mica -001[1]

 

Dupa doua luni de meciuri, cea de-a doua editie a Campionatului GDF Suez a ajuns la final. Deja simt o anumita nostalgie dupa frumoasele clipe petrecute alaturi de echipele participante. In cele ce urmeaza voi face o analiza defalcata pe cele trei faze ale organizarii:

Faza pe orase

Cele zece orase in care s-a disputat aceasta faza nu au oferit mari surpize, echipele favorite adjudecandu-si fara mari probleme primul loc. Exceptie ar face Bucurestiul acolo unde Ilioara Dream Team a trebuit sa munceasca din greu pentru a putea rapune surpiza frumoasa a competitiei, echipa Inter -National. Ambele echipe au etalat un fotbal placut ochiului, in cele din urma vicecampioana editiei I reusind sa se impuna, in mare parte si datorita experientei mai mari si a unei mai bune omogenitati. Extrem de disputat si la Ploiesti, acolo unde Confort a fost extrem de aproape sa se califice in duna echipei Republica, doar o lipsa de concentrare pe final schimband soarta meciului in favoarea Republicii. La Targoviste echipa FCM a reusit sa se califice in dauna Chindiei (cea care a reprezentat anul trecut orasul in faza regionala) intr-un meci extrem de disputat, cu un gol marcat la ultimele faze ale jocului. Nici la Craiova nu s-a calificat aceeasi echipa ca anul trecut, Stiinta Gaz fiind intrecuta de ambitioasa echipa Korona. Desi Forza Buzau a trecut mai departe nu pot spune ca nu a avut ceva emotii dupa egalul din prima etapa cu Dunarea Calarasi, adversara traditionala a buzoienilor.

Ca o parere pur personala as recomanda ca unele orase ca Bucuresti, Pitesti, Ploiesti sau Buzau sa incerce formarea unor echipe competitive formate din jucatori de valoare. Astfel, in loc de cinci sau sase echipe cu mari discrepante valorice, ar putea aparea doua-trei echipe de valori apropiate care ar da o alta clasa fazei locale. Un bun exemplu in acest sens este orasul Brasov. Dar despre aceasta vom discuta putin mai tarziu. Tot ca o idee nu pot intelege de ce se formeaza doua echipe dintr-un singur colectiv de jucatori…de exemplu Fol 1 si Fol 2 sau Luceafarul si Orhideea sau Tractebel 1 si Tractebel 2. Nici una dintre echipe nu a reusit sa realizeze performante si au adunat si neprezenatari. Recomandabil ar fi realizarea unei singure echipe bune si eliminarea jucatorilor neseriosi.

Faza regionala

Deja aerul a devenit rarefiat, din cele 47 de echipe doar cele zece campioane ale oraselor reusind sa ajunga aici. In afara de meciul Brasov-Targoviste care a fost destul de dezechilibrat, pot spune ca toate celelalte meciuri au fost, macar pana la un anumit punct, disputate. Forza Buzau a reusit sa invinga bronzul de anul trecut, echipa Star Team Galati. Galatenii au ratat cat pentru o suta de meciuri, buzoienii fiind echipa mai pragmatica. Oricum un meci extrem de frumos si echilibrat intre doua echipe bune. La Valcea, Acei Pitesti au reusit marea surpriza dupa ce s-au calificat cu sansa din semifinala cu Winners Ramnicu Valcea (la penaltiuri), reusind sa invinga in finala favorita PanDurii Tg. Jiu. Gorjenii nu au reusit un campionat chiar stralucit, atat in meciul cu Vulturii Aninoasa cat si in cel cu Korona Craiova aratand usor obositi, usor neinspirati. Iar lipsurile acestea s-au vazut in finala cu Pitesti, o finala in care scorul spune destul de multe (1-5). La Bucuresti, Ilioara a avut de furca in compania ploiestenilor de la Republica. Echipa muncitoare si ambitioasa, Republica a incercat totusi foarte mult sa joace cu mingii lungi, pe sus, la bataie, acest lucru fiindu-le fatal in situatia in care adversarii bucuresteni au jucat in cea mai mare parte cu mingea la firul ierbii, reusind sa paseze destul de bine si sa joace din cat mai putine atingeri. Lucru recomandat la sistemul de minifotbal.

Faza finala

O adevarata sarbatoare fotbalistica, faza finala a adus aceleasi combatante pentru suprematie ca si la editia I…Ilioara Dream Team si Brasovia Energy. Consider la momentul actual ca fiind extrem de greu, daca nu imposibil, ca echipa din Brasov sa fie invinsa de vreuna dintre echipele participante. O masinarie de pase, fiecare jucator cunoaste ce are de facut, exista scheme de joc, tactica colectiva, majoritatea jucatorilor sunt fosti fotbalisti, echipa joaca in aceasta formula de foarte multi ani, de unde si experienta si omogenitatea. Extraordinara si evolutia lui Florin Petrus, un jucator de mare valoare cu o tehnica si o biomecanica a lovirii conforma unui fotbalist de rasa. In ciuda acestui fapt echipa bucuresteana a pus ceva probleme brasovenilor, in unele momente chiar dominand partida. Totusi cele doua goluri incasate in primul minut de joc au cantarit enorm in evolutia jocului cat si in psihicul jucatorilor de la Ilioara. O finala frumoasa cu doua echipe care joaca fotbal de calitate, plimba mingea, reusesc goluri frumoase, din executii de clasa, oferind celor prezenti un spectacol extrem de agreabil. Felicitari domnilor!

Extrem de disputata si finala mica intre Forza Buzau si Acei Pitesti. Doua echipe care si-au dat sufletul pe teren au oferit o groaza de momente bune de joc, cu atacuri purtate in viteza si finalizari rapide…pitesteni au reusit sa cuceareaca bronzul in cele din urma, si datorita evolutiei din nou bune a lui Alin Petria si a lui Luca Dan.

 

Felicitari tuturor echipelor, fie ca au fost invinse sau invingatoare…din punctul nostru de vedere toti sunteti niste invingatori!

 

Date statistice

Locul I   BRASOVIA ENERGY

Locul II   ILIOARA DREAM TEAM

Locul III   ACEI PITESTI

Cel mai bun jucator:   Petrus Florin   (Brasovia Energy)

Golgeter:   Petrus Florin   (Brasovia Energy)

Cel mai bun portar:   Lupa Daniel (Ilioara Dream Team)

Distinctia Fair Play:   Echipa Inter – National Bucuresti

 

Cristian Popescu

18.06.2014
Vezi mai multe stiri, din arhiva.