Da! Am facut-o din nou. Am inceput o noua editie de Cupa Bancilor. A noua. Si am inceput cum nu se poate mai bine, cu meciuri foarte frumoase si o atmosfera placuta asa cum se intampla de obicei la Oasis Cup.

Meciurile au fost extrem de disputate, doar BRD-ul reusind o victorie la scor si destul de facila in fata revenitei Bancpost. Se pare ca echipa in rosu si negru incepe sa invete cam cum stau lucrurile la 4 + 1 si dupa locul trei muncit de anul trecut (va amintiti acea finala mica senzationala impotriva ING, cu 23 de lovituri de departajare!) se pare ca anul acesta obiectivul este primul titlu din palmaresul lor. Bancpost, cu o echipa mult schimbata fata de anii precedenti (doar trei jucatori ramasi din vechea garda) si revenita la Oasis dupa o pauza de doi ani, a inceput competitia cu o evolutie destul de stearsa. Fara relatii de joc si fara idei, arata clar ca mai au nevoie de ceva timp pana sa se omogenizeze ca echipa. Nu trebuie facuta o tragedie, campionatul e lung, dar daca nu vor reusi sa se aseze si sa gaseasca o formula de echipa care sa dea randament, este posibil sa adune destul de greu puncte intr-un campionat unde echipele sunt foarte bune, nivelul de joc peste medie, iar majoritatea echipelor si-au pastrat acelasi lot (si aceeasi titulari) de foarte multa vreme.

Un alt meci aparent dezechilibrat a fost cel dintre RIB si Volksbank, scor 10 – 4 pentru echipa poloneza cu nume romanesc. Spun aparent pentru ca prima repriza a fost una foarte echilibrata, ba as putea spune cu un mic plus pentru Volksbank care conducea, paradoxal, la un moment dat cu scorul de 3 – 1. Abia pe finalul reprizei RIB-ul au reusit sa egaleze la trei, acesta fiind si scorul la jumatea timpului de joc. O accidentare a atacantului Avram de la Volksbank, cu o evolutie buna pana atunci, si o cadere inexplicabila a echipei lui Dumitrescu a facut ca a doua repriza sa fie un galop de sanatate pentru Romanian International Bank (sic!). Aceasta echipa se pare ca vor fi o nuca nu tare, ci foarte tare, prin venirea experimentatului si valorosului Romulus Ilie (fost fotbalist profesionist cu state vechi in primele doua divizii) care se adauga „celebrului” Laurentiu Novac, acestia sperând chiar la un loc in raiul campionatului bancar. Cu Andrei Bucur (din pacate pentru ei plecat la Leumi) aceasta echipa devenea una extrem de periculoasa.

Batalie pe viata si pe moarte intre Marfin si Intesa Sanpaolo, decisa printr-un autogol norocos (pentru Intesa) al lui Eparu. Doua echipe sufletiste si pasionate, au oferit un spectacol placut datorita abnegatiei si daruiri la care s-a adaugat dorinta de victorie. Intesa continua cu o noua victorie parcursul bun pe care l-au avut la editia trecuta, atunci când au reusit cea mai buna clasare din istorie, un onorabil loc sase. Si in plus au avut in Serbu un jucator de top trei in clasamentul golgeterilor. Pentru Marfin, cu mari probleme de lot, se pare ca va fi imposibil sa reediteze minunea de la editia a VII a când au terminat pe locul trei, învingând in finala mica cea mai medaliata echipa de la Oasis, Raiffaisen-ul lui Zbircea.

Si aducând vorba de Raiffeisen acestia au facut din nou o minune de meci in compania la fel de minunatei echipe a Piraeus-ului. Doua echipe de mare valoare, aceste doua team-uri sunt atat de mature incat imprevizibilitatea este la ea acasa, chiar si la 2-0 pentru Piraeus nestiind daca victoria este asigurata. Si nu a fost, pentru ca RZBR nu numai ca au egalat, dar au preluat si conducerea pe tabela prin golul extrem de linistitului Zbircea. Dar Neagu nu a fost de acord si a egalat din nou situatia cu un gol de mare frumusete pana la final ambele echipe avand sansa de a transa partida, dar consemnând in cele din urma un 3 – 3 echitabil. Am avut sase goluri, unul mai frumos ca altul, dar parca bijuteria „masivului” Burlacu happy a bucurat cel mai mult audienta (in special feminina) prezenta la meci.

Si încheiem cu ultimul meci, extrem de disputat si acesta, meci intre ING si nou-venita Credit Europe. Ingredientele au fost si aici din belsug…rosu, un gol „aparent” valid, nevalidat, rasturnari de situatie si o noua bijuterie, de data aceasta marca Budu de la CEB…sut de la distanta direct in vinclu, bara-gol. Observ inca o data faptul ca echipele nou venite, de altfel echipe foarte valoroase au o problema in adaptarea la acest sistem de 4 + 1 („miuta” cum bine ii spunea Visan de la Credit Europe). Sistemul acesta nu permite „odihna” pe teren, mingile lungi la bataie si finalizare din atac pozitional (foarte rar!). Credit Europe sunt o echipa destul de masiva si cu o medie de varsta ceva mai mare decat a celor de la ING, insa asta le da experienta necesara si in momentul in care vor invata sa poarte atacurile in viteza, sa paseze din prima, sa finalizeze rapid, sa tina mingea la firul ierbii, atunci vom vedea si performatele materializate in trofee. Durata de adaptare depinde numai de ei…valoare exista din belsug, se vede pedigree fotbalistic la multi dintre ei si dorinta de rezultate cred ca exista. O alta problema am vazut in pregatirea fizica, de fapt in lipsa ei…asta este o alta problema la Cupa Oasis. Fara suflu, greu reusesti sa prinzi locuri fruntase indiferent de valoare individuala sau colectiva…iar aici intervine o noua cerinta: rezerve bune care sa inlocuiasca cu succes titularii in perioada acestora de revenire dupa efortul depus in teren. Ceea ce m-a frapat a fost faptul ca desi au jucat cu un om in plus zece minute, CEB nu a reusit sa preia conducerea pe tabela, ba mai mult, „portocala mecanica” a avut si doua ocazii destul de bune de a marca. Asta arata o maturitate in joc si o tactica buna, plus cunoasterea acestei competitii din partea ING. Despre portocalii olandezi…numai de bine. Aceeasi echipa puternica, stie jocul, stie sistemul, terenul si tactica pe care sa o adopte pentru victorie. Problema lor, asa cum am vazut pana acum nu este in faza de „fiecare cu fiecare” unde in general termina pe primele doua locuri ci la fazele finale unde, banui eu, intervine factorul psiholigic, tracul, teama care inhiba evolutiile lor. Dar ramane de vazut.

Doresc sa mai fac o precizare….daca editia trecuta am avut evolutii sterse ale portarilor, la aceasta prima etapa din noua editie ne-am delectat cu evolutii superbe ale majoritatii portarilor. „Pandarii” de la Raiffeisen (Derscanu), Piraeus (Marcu), Credit Europe (Scheiber), Marfin (Nica), Intesa (Stoian), au facut adevarate minuni intre buturi, paradele facand deliciul tuturor celor prezenti.

O prima etapa promitatoare care imi da sperante pentru o noua editie reusita.

 

Cristian Popescu

26.09.2014

 
Vezi mai multe stiri, din arhiva.