Regulament – Campionatul ENGIE  la minifotbal

 

I.                         Precizari preliminare

Regulamentul prezent a fost creat pentru a oferi siguranta participantilor si o buna desfasurare a competitiei.

Participarea la competitia Campionatul ENGIE la minifotbal in orice calitate (jucator, arbitru etc) implica acceptarea tuturor conditiilor precizate in acest Regulament.

Înscrierea unei echipe implica asumarea de catre participanti a respectarii competitiei prin participarea la TOATE meciurile programate, respectul fata de toate partile implicate si fair – play pe toata durata participarii.

 

II.                Date generale privind competitia

Campionatul este o competitie de natura fotbalistica, organizata pe teren de fotbal cu dimensiuni reduse sustinuta financiar de ENGIE Romania. Participarea la aceasta competitie se face prin urmarea etapelor prevazute in procesul de inscriere, iar intreaga competitie se desfasoara conform prezentului Regulament.

 

III.             Date privind inscrierea in competitie

Se pot inscrie in competitie echipele de angajati ai companiilor ENGIE Romania, Distrigaz Sud Retele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solution, Tractebel Engineering, Depomures, inclusiv cei care lucreaza in cadrul acestor companii avand contracte de leasing. Jucatorii inscrisi in loturile echipelor trebuie sa fie angajati ai respectivelor companii si nu pot fi jucatori profesionisti activi (primele trei divizii din Romania).

Inscrierea se face pe baza unui dosar de inscriere care va fi trimis prin e-mail la adrese comunicate dupa finalizarea inscrierii preliminare.

Fiecare dosar de inscriere al unei echipe trebuie sa contina:

 1. Un tabel semnat de catre capitanul echipei respective, pe proprie raspundere, prin care se atesta calitatea de angajati a jucatorilor in cadrul uneia dintre companiile de mai sus. Tabelul trebuie sa aiba urmatoarele campuri:
 • Numele echipei si orasul pe care il reprezinta;
 • Numele si prenumele jucatorilor componenti. Se va specifica “CPT” in dreptul capitanului de echipa;
 • Date contact (nr. telefon si adresa e-mail) ale capitanului echipei, care este si reprezentantul ei.

2. Adeverinta medicala individuala (original sau copie scanata) eliberata de medicul de familie sau de medicul de întreprindere care stipuleaza ca persoana in cauza este apta sa desfasoare activitati sportive;

3. Un tabel in care fiecare jucator din lot isi va asuma pe propria raspundere participarea la joc si luarea la cunostinta a prevederilor regulamentului si va semna pentru aceasta.

La ora jocului, fiecare jucator va avea asupra sa, in original, cartea de identitate si legitimatia de serviciu.

Un jucator inscris la o echipa nu mai are dreptul de a participa la nici o alta echipa pe parcursul desfasurarii competitiei.

In cazul in care un jucator isi pierde calitatea de angajat al institutiei pe parcursul desfasurarii competitiei, ulterior momentului la care a fost transmis dosarul de inscriere, acesta nu mai are dreptul de a duce la bun sfarsit turneul, capitanul avand obligatia de a inlocui jucatorul lipsa cu una dintre rezerve. Participarea in competitie implica simultan acceptul participantilor fata de toate conditiile prezentului Regulament si acceptul de a primi mesaje informative din partea Organizatorului.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a refuza participarea anumitor echipe sau jucatori, pe baza unui motiv obiectiv care sa justifice refuzul. Echipele care acumuleaza neprezentari intr-o editie precedenta nu vor avea dreptul de a participa la editia urmatoare.

  

IV.             Date privind desfasurarea competitiei

Campionatul se va desfasura conform programului competitiei pe care Organizatorul il va pune la dispozitie tuturor participantilor, prin intermediul e-mailului capitanului, site-ului Organizatorului, paginii de Facebook sau Intranetului ENGIE Romania. Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica in orice moment programul competitiei sau de a anula competitia, dar nu inainte de a informa participantii prin orice modalitate adecvata (se anunta telefonic si prin e-mail capitanii de echipa sau o alta persoana de contact cu cel putin 24 ore inainte de inceperea meciului), astfel incat sa asigure aducerea la cunostinta asupra modificarilor survenite.

 

V.                Structura competitiei

Competitia se va desfasura in trei faze distincte:

1. Faza pe orase:  va avea loc in principalele 10 orase unde isi desfasoara activitatea ENGIE Romania, respectiv : Bucuresti, Brasov, Buzau, Craiova, Ploiesti, Tg Jiu, Ramnicu Valcea, Pitesti, Galati, Targoviste. Pentru participarea in competitie fiecare oras trebuie sa prezinte in aceasta faza cel putin doua echipe, altfel o singura echipa inscrisa dintr-un oras fiind nevoita sa participe in campionatul altui oras.

2. Faza regionala: vor juca echipele castigatoare din faza pe orase din cele 4 regionale EST, VEST, CENTRU si BUCURESTI.  Datorita numarului mare de echipe participante in Bucuresti, dar si al nivelului calitativ fotbalistic, din acest oras se vor califica in faza regionala trei echipe. Astfel, campioana bucuresteana va juca in faza regionala ZONA 1, vicecampioana in faza regionala ZONA 2 iar echipa clasata pe locul III va juca in faza regionala ZONA 3. Meciurile se vor desfasura pe terenurile din orasele alese de organizator.

Pentru faza regionala ZONA 1: meciurile de calificare se vor disputa intre castigatoarele din orasele Bucuresti si Ploiesti. Sistem cu un singur joc eliminatoriu.

Pentru faza regionala ZONA 2: meciurile de calificare se vor disputa intre castigatoarele din orasele Targoviste, Buzau si vicecampioana din Bucuresti. Sistem „fiecare cu fiecare”, la final echipa clasata pe primul loc mergând in faza finala. Departajarea echipelor in caz de egalitate de puncte se va realiza conform criteriilor de la punctul VII.

Pentru faza regionala ZONA 3: orasele care intra in competitie sunt Brasov si locul III din Bucuresti. Sistem cu un singur joc eliminatoriu.

Pentru faza regionala ZONA 4: meciurile se vor disputa intre castigatoarele din orasele Craiova, Targu Jiu, Pitesti si Ramnicu Valcea. Sistem de semifinale intre Craiova si Pitesti respectiv Ramnicu Valcea si Targu Jiu, castigatoarele disputand finala pentru calificare in faza superioara.

3. Faza finala: se califica cele patru echipe castigatoare ale fazelor regionale. Semifinalele se vor desfasura astfel:

Castigatoare faza regionala ZONA 1 – Castigatoare faza regionala ZONA 4

Castigatoare faza regionala ZONA 2 – Castigatoare faza regionala ZONA 3

Castigatoarele vor disputa finala mare, iar invinsele finala mica.

Sistemul de desfasurare al competitiei pentru faza pe orase va fi conceput in functie de numarul de echipe inscrise si va fi comunicat participantilor in momentul in care termenul limita de inscriere in competitie s-a terminat.

Nota: Structura competitiei poate fi modificata in functie de numarul echipelor inscrise in competitie. Modificarea va fi anuntata tuturor echipelor participante cu cel putin 48 de ore inainte de inceperea primului joc al campionatului.

 

VI.             Structura echipelor

Fiecare echipa va folosi in teren sase jucatori titulari (cinci jucatori de camp si un portar).

Lotul inscris al fiecarei echipe in parte va fi format din minim 8 si maxim 12 jucatori.

In perioada desfasurarii campionatului, fiecare echipa are dreptul de a schimba doi jucatori in lotul initial. Schimbarea acestora va fi anuntata in saptamana premergatoare disputarii meciului, cu cel mult 24 de ore inainte. Jucatorii introdusi nu trebuie sa fi facut parte din nici un lot inscris in competitie la momentul introducerii lor in cadrul echipei respective, iar cei schimbati din lot nu vor avea dreptul de a reveni in cadrul competitiei la o lata echipa.

Echipele care la data inscrierii in competitie nu au prezentat un lot de 12 jucatori, pot completa pe parcursul competitiei lotul de jucatori pana la maxima regulamentara de 12 sportivi. Inainte, dar si dupa completarea lotului de jucatori, au dreptul  inclusiv la cele doua schimbari conform paragrafului de mai sus. Schimbarile vor fi anuntate cu cel mult 24 de ore inaintea meciului pe care il are de disputat in cadrul competitiei.

Nu se vor putea efectua modificari in loturi la faza regionala si finala a competitiei. In momentul in care faza pe orase s-a incheiat, nici un fel de schimbare in lotul de jucatori nu va mai fi posibila.

Jucatorii care au facut parte din lotul uneia dintre echipele participante nu mai au dreptul sub nici o forma de a mai participa la competitie in cadrul altei echipe.

Fiecare echipa are obligatia de a prezenta la inceperea jocului cel putin 6 jucatori (1 portar plus 5 jucatori de camp), in cazul nerespectarii acestei precizari echipa pierzand meciul cu 3 – 0.

Capitanul fiecarei echipe este considerat reprezentantul acesteia si singurul care are dreptul de a discuta cu Organizatorul sau personalul Organizatorului, in numele echipei. Capitanul echipei are obligatia de a instiinta toti participantii echipei de prevederile regulamentului si de orice alte prevederi si informatii primite de la Organizator.

 

 VII.          Regulament de joc

 • Durata unei partide este de doua reprize a cate 20 minute cu o pauza intre reprize de 5 minute;
 • Schimbarile de jucatori din timpul unei partide se pot face in numar nelimitat si se pot efectua in momentele in care jocul este oprit, cu anuntarea verbala a arbitrului, pe la mijlocul terenului cu exceptia momentelor in care se executa lovituri de departajare in fazele eliminatorii;
 • Deposedarea de minge a unui jucator prin alunecare (tackling) este interzisa (nota: nu este interzisa blocarea suturilor prin alunecare), ea urmand sa fie sanctionata cu lovitura libera indirecta; portarului ii este permis atacul prin alunecare (tackling) numai in propria suprafata de pedeapsa, in afara acesteia fiind sanctionat ca si jucatorul de camp;
 • Aruncarea de la margine se executa cu piciorul de pe locul de unde mingea a parasit terenul de joc;
 • Un gol nu poate fi marcat direct dintr-o repunere de la margine decat daca mingea este atinsa de un coechipier sau un adversar in traiectoria ei catre poarta;
 • Un gol poate fi inscris direct din corner,  iar din lovitura de incepere a jocului doar daca este miscata spre in fata de un coechipier;
 • Portarul va repune mingea numai cu mana, atunci cand mingea iese in aut de poarta (nota: portarul poate marca gol direct cu mana, din poarta in poarta, in cazurile in care mingea se afla in joc si nu a iesit in aut de poarta);
 • Portarul nu are voie sa prinda sau sa joace mingea cu mana, atunci cand o primeste direct de la un coechipier, daca mingea este transmisa cu piciorul in mod intentionat. Sanctiunea consta in acordarea unei lovituri libere indirecte de la marginea careului pe directia locului unde s-a comis infractiunea;
 • Distanta la care trebuie sa se aseze zidul la executarea unei lovituri libere trebuie sa fie de minim 5 m;
 • Jocurile eliminatorii incheiate la egalitate la sfarsitul timpului regulamentar vor fi urmate de alte doua reprize de prelungiri a cate 5 minute fiecare. Daca si dupa prelungiri echipele se mentin la egalitate va urma o serie de cate 3 lovituri de departajare. Daca egaliatea persista se va executa cate un penalty pana cand o echipa inscrie, iar cealalta rateaza.
 • Criteriile de departajare atunci cand doua sau mai multe echipe acumuleaza acelasi numar de puncte sunt urmatoarele:
 1. Rezultatul direct
 2. Golaverajul (goluri marcate minus goluri primate)
 3. Numarul de goluri marcate
 4. Numarul de victorii

In cazul in care egalitatea se pastreaza si dupa aceste criterii de departajare se va mai disputa un joc intre echipe.

 

VIII.       Neprezentarea la meci

Neprezentarea unei echipe la ora si pe terenul la care sunt programate meciurile competitiei care implica participarea echipei respective, atrage de la sine pierderea meciului cu scorul de 3-0. Recomandam ca in cazul in care o echipa stie ca nu va reusi sa se prezinte la meci, prin intermediul capitanului sa anunte toate partile implicate pentru a evita deplasarea fara rost la teren a adversarilor, organizatorului etc.

In cazul neprezentarii la ora inceperii jocului, timpul regulamentar de asteptare este de 15 minute.

Neprezentarea la doua meciuri din cadrul competitiei atrage de la sine excluderea echipei din competitie si pierderea tuturor meciurilor ramase de disputat cu scorul de 3- 0.

 

IX.             Amanarea unui joc

Amanarea unui joc se va putea realiza numai in cazul in care minim sapte jucatori din lotul unei echipe sunt indisponibili din diferite motive (de sanatate, accidentari, deplasari in interesul companiei etc)

Capitanul de echipa are obligatia de a prezenta documente doveditoare (adeverinta de la medic/document de la Resurse Umane etc). In cazul in care jucatorul indisponibil este chiar capitanul echipei, atunci acesta va desemna un reprezenatnt care trebuie sa prezinte documentele doveditoare.

Se va notifica Organizatorul prin e-mail/telefon sau cerere scrisa cu minim 48 de ore inainte de disputarea jocului.

Jocul va fi reprogramat la o data ulterioara, care va fi anuntata ambelor echipe implicate.

 

X.                Sanctiuni

 • Orice jucator care a acumulat doua cartonase galbene in timpul unui joc va fi eliminat de pe teren;
 • Orice jucator care a fost eliminat de pe terenul de joc in urma primirii direct a unui cartonas rosu nu va avea drept de joc cel putin 1 partida. Cazul si dimensiunea pedepsei vor fi analizate de catre Organizator;
 • Jucatorul eliminat (doua galbene sau rosu direct) nu va mai avea drept de joc in meciul respectiv. Echipa jucatorului eliminat va evolua in inferioritate numerica timp de zece minute (timp cronometrat de arbitru si instiintat capitanului echipei respective). In cazul in care in decursul celor zece minute de penalizare, echipa aflata in inferioritate numerica primeste 3 goluri, poate introduce un alt jucator in locul celui eliminat mai devreme de zece minute. Timpul efectiv de penalizare se reporteaza si in repriza a doua (ex: daca un jucator este eliminat in minutul 18 al primei reprize, echipa va evolua in inferioritate numerica pana in  minutul 8 al celei de-a doua reprize);
 • In cazul in care o echipa aflata in inferioritate numerica datorata eliminarii unui jucator este sanctionata cu o a doua eliminare, jocul se va opri, urmand ca echipa respectiva sa piarda jocul cu 3 – 0;
 • Orice echipa care nu se supune regulamentului competitiei, periclitand buna desfasurare a acesteia va fi avertizata sau exclusa din turneu in functie de gravitatea faptelor comise;
 • Echipele care acumuleaza 2 neprezentari vor fi excluse din competitie;
 • Echipele excluse din competitie vor pierde toate meciurile ramase de disputat cu scorul de 3-0.

 

XI.             Contestatii

 • Contestatiile pot fi facute in pauza sau imediat dupa fluierul de final al jocului (in maxim 5 minute de la terminarea meciului respectiv) numai de catre reprezentantii echipelor direct implicate;
 • Eventualele contestatii asupra dreptului de joc al unui jucator sau de orice alta speta vor fi analizate de catre Organizator in termen de maximum 5 zile din momentul transmiterii contestatiei;
 • Orice echipa care a folosit un jucator fara drept de joc in cadrul turneului si care in urma analizarii contestatiei se dovedestea a fi vinovata pierde partida la “masa verde” cu 3-0. La urmatoarea abatere de acest gen, formatia respectiva va fi exclusa din competitie.
 • In cazul in care o echipa foloseste jucator/ jucatori profesionisti, va pierde partida la „masa verde” cu 3 – 0, iar la urmatoare abatere de acest gen va fi exclusa din competitie.
 • Organizatorul se poate autosesiza din oficiu in legatura cu dreptul de joc al jucatorilor.

 

XII.          Obligatiile participantilor

Prin participarea la competitie, participantii:

 • Sunt de acord si vor respecta toate precizarile incluse in prezentul Regulament;
 • Confirma faptul ca sunt apti din toate punctele de vedere (inclusiv medical, dar fara a se limita la acesta) sa participe la o asemenea competitie sportiva, sunt constienti si isi asuma toate riscurile pe care le-ar putea implica o asemenea competitie sportiva;
 • Si-au dat consimtamantul expres si neechivoc pentru includerea datelor lor personale in baza de date a Organizatorului;
 • Se obliga sa furnizeze Organizatorului date de contact reale si valide;
 • Sunt de acord ca imaginea lor obtinuta prin fotografii sau inregistrari video realizate pe durata competitiei sa poata fi folosita de catre Organizator in scop promotional, fara alte obligatii din partea Organizatorului;
 • Sa dea dovada pe tot parcursul competitiei de fair-play, sa nu loveasca sau sa aduca injurii adversarilor, arbitrilor sau altor persoane implicate in aceasta competitie;

 

XIII.       Obligatiile Organizatorului

Organizatorul se obliga sa:

 • Informeze participantii cu privire la programul competitiei si Regulamentul de desfasurare (si orice modificari legate de aceste aspect);
 • Puna la dispozitia participantilor terenuri de joc, mingii si veste de departajare (in cazul in care doua echipe au echipamente in culori similare) necesare pentru desfasurarea meciului;
 • Numeasca arbitrii acreditati F.R.F. pentru partidele din cadrul competitiei;
 • Asigure prezenta la eveniment a  asistentei medicale;
 • Asigure o sticla de apa plata de 0,5 l fiecarui jucator, la fiecare meci;
 • Asigure un baton de cereale fiecarui participant, la fiecare meci;

 

Nota: Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea si nu pot fi trasi la raspundere pentru niciun accident (de natura medicala sau de orice alta natura) ce este posibil sa-i afecteze pe participanti pe perioada desfasurarii campionatului  ENGIE la minifotbal.

 

XIV.       Dispozitii finale

 • Pe terenul de joc nu este admis accesul persoanelor echipate necorespunzator. Este obligatorie prezenta cu incaltaminte adecvata suprafetei de joc (sintetic, iarba artificiala);
 • Recomandam dar nu obligam purtarea aparatorilor pentru tibie;
 • Pe terenul de joc nu este admis accesul persoanelor aflate in stare de ebrietate;
 • Forta majora exonereaza de responsabilitate partea care o invoca;

 

XV.          Trofee si premii

La finalul competitiei, Organizatorul va oferii premii, diplome si cupe pentru urmatoarele performante:

Locul I – Campioana

Locul II – Vicecampioana

Locul III – Castigatoarea finalei mici

Locul IV – Participanta la fazele finale

Golgeter – jucatorul care a inscris cele mai multe goluri la faza finala (semifinale + finale).

Cel mai bun portar – portarul cu cea mai constant buna evolutie (ales de catre Organizator).

Cel mai bun jucator – jucatorul cu cea mai buna prestatie de-a lungul competitiei (ales de catre Organizator).

Distinctia Fair play – pentru cel mai frumos gest uman pe parcursul competitiei (ales de catre Organizator)